Frixos grekiska Dakos

Frixos grekiska Dakos är en traditionell liten rätt från ön Kreta – en fullkornsskorpa som toppas med olivolja, tomater, fetaost och oliver. I Grekland äter man dygnet runt - som mellanmål, till förrätt eller som en lätt middag på kvällen. OPA!

Ingredienser

  • 6 runda Dakos fullkornsskorpor
  • 2 stora, mogna bifftomater
  • 200 g Fontana feta
  • 1/2 dl Fontana Extra Virgin olivolja - Kalamata
  • Kapris
  • Svarta oliver, skivade
  • Oregano, torkad
  • Salt
  • Svartpeppar

Gör så här

Fukta brödet med lite vatten och ringla över olivolja. Tärna tomater i en skål, tillsätt salt och svartpeppar och rör om väl. Fördela tomatröran på skorporna och toppa med smulad fetaost. Toppa med kapris och skivade oliver och droppa över olivolja. Avsluta med oregano och lite svartpeppar.

Produkter i detta recept

Fontana feta

Vår fetaost är lite syrlig med lagom avvägd sälta, gjord på mjölk från får och getter som strövar fritt på Olympiabergets sluttningar i norra Grekland.

Läs mer om denna produkt

Fontana Extra Virgin olivolja - Kalamata

Vår ursprungsskyddade och kallpressade olivolja kommer från små familjegårdar i Kalamata.

Läs mer om denna produkt

Fler recept

Loizos krispiga halloumiburgare

Maros ljuvliga små filodegsknyten

Frixos grekiska Dakos

Corinas lättlagade halloumipytt

Loizos äkta grekisk sallad

Maros hemgjorda moussaka

Frixos marinerade oliver

Corinas grekiska pizzor

#MerOpa

Följ oss i våra sociala kanaler för goda familjerecept och matinspiration varje vecka!

Vi blir uppskattar när du testar, recenserar eller pratar om våra produkter. Tagga gärna dina bilder med @fontanafood och använd hashtags #fontanafood och #meropa så kan vi hitta dig lättare!

Fontana Food AB är ett familjeföretag och sedan starten 1978 har familjen Papadopoulos varit ambassadör för mat från Grekland, Cypern och länderna kring Medelhavet i Sverige. Fontana har alltid arbetat för ett hållbart samhälle när det gäller både människa, djur och natur. Detta är något som grundaren Frixos Papadopoulos alltid värnat om, långt innan det hamnat i dagens fokus och samhällsdebatt. Fontana drivs idag i andra generationen med sonen Loizos Papadopoulos i spetsen.

Läs mer på fontana.se