Maros ljuvliga små filodegsknyten

Maros ljuvliga små filodegsknyten är inte svåra att göra men oj så goda! Fyll dem med godsaker, vik ihop (kolla filmen!), ugnsbaka och servera dem som tilltugg, eller som en bjudrätt på buffébord. OPA!

Ingredienser

  • 1 pkt Fontana Filodeg, djupfryst
  • 3 msk Fontana Olivolja Original Extra Virgin
  • 50 g smält smör
  • sesamfrön

Fyllning

  • 2 pkt Fontana Feta Original à 150 g
  • 3 ägg
  • ½ dl mjölk
  • ½ dl färsk basilika, hackad
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

Fyllning
Smula fetaosten, vispa upp äggen lite och rör sedan ihop vispade ägg med smulad fetaost och mjölk. Skölj och hacka basilikabladen och rör ner dem. Krydda med salt och svartpeppar.

Filodegspaket
Sätt ugnen på 180°. Rulla ut filodegen, dela den i långa ark och pensla ett ark i taget med olivolja. Lägg 1 msk fyllning på varje remsa. Vik in första kanten som en triangel och sedan viker du kanterna rakt över från sida till sida så att du får trekantiga filodegsknyten (se film!). Lägg knytena i en smord ugnsform, pensla med smör och toppa med sesamfrön. Grädda i ca 20-30 minuter.

Tips!
Är jättegott som förrätt med marinerade körsbärstomater: Dela tomaterna på mitten, blanda med olivolja, balsamvinäger, salt, svartpeppar och oregano.

Produkter i detta recept

Fontana Filodeg

Lövtunn filodeg av vetemjöl, vatten och salt. Filodegen är fryst.

Läs mer om denna produkt

Fontana Olivolja Original Extra Virgin

Från de vidsträckta grekiska olivlundarna kommer originalet, en kallpressad olivolja med en ton av nyklippt gräs.

Läs mer om denna produkt

Fontana Feta Original

Vår fetaost är lite syrlig med lagom avvägd sälta, gjord på mjölk från får och getter som strövar fritt på Olympiabergets sluttningar i norra Grekland.

Läs mer om denna produkt

Fler recept

Loizos krispiga halloumiburgare

Maros ljuvliga små filodegsknyten

Frixos grekiska Dakos

Corinas lättlagade halloumipytt

Loizos äkta grekisk sallad

Maros hemgjorda moussaka

Frixos marinerade oliver

Corinas grekiska pizzor

#MerOpa

Följ oss i våra sociala kanaler för goda familjerecept och matinspiration varje vecka!

Vi blir uppskattar när du testar, recenserar eller pratar om våra produkter. Tagga gärna dina bilder med @fontanafood och använd hashtags #fontanafood och #meropa så kan vi hitta dig lättare!

Fontana Food AB är ett familjeföretag och sedan starten 1978 har familjen Papadopoulos varit ambassadör för mat från Grekland, Cypern och länderna kring Medelhavet i Sverige. Fontana har alltid arbetat för ett hållbart samhälle när det gäller både människa, djur och natur. Detta är något som grundaren Frixos Papadopoulos alltid värnat om, långt innan det hamnat i dagens fokus och samhällsdebatt. Fontana drivs idag i andra generationen med sonen Loizos Papadopoulos i spetsen.

Läs mer på fontana.se