Maros hemgjorda moussaka

Varje cypriotisk och grekisk familj har sitt eget recept på moussaka – men Maros hemgjorda är förstås den allra godaste. Ett bra tips är att förbereda allt utom bechamelsåsen dagen innan moussakan ska ätas. Nästa dag behöver du bara göra såsen och ugnsbaka moussakan. OPA!

Ingredienser

  • 2 medelstora zucchini
  • 2 stora auberginer
  • 1 kg potatis
  • 1 lök, finhackad
  • 1 kg nötfärs
  • 1 ¼ dl vitt vin
  • 1 dl olivolja
  • 4 mogna tomater eller 1 burk krossade tomater
  • persilja, finhackad
  • salt
  • svartpeppar
  • olivolja till stekning

Béchamelsås

  • 100 g smör
  • 1 ½ dl vetemjöl
  • 12 dl mjölk
  • salt
  • vitpeppar
  • muskotnöt
  • 2 msk riven Fontana Halloumi
  • 3 äggulor
  • 1 pkt Fontana Halloumi à 200 g, riven

Gör så här

Skölj och skiva aubergin och zucchini. Bryn dem lätt så att de får lite färg. Skala och skiva potatisen, råstek den lätt. Värm oljan och fräs upp lök och köttfärs. Slå över vinet. Skala och passera tomaterna och tillsätt dem, eller burken med krossade tomater. Smaksätt med persilja, salt och svartpeppar och låt köttfärsröran puttra på svag värme i 15 minuter.

Béchamelsås
Smält smöret i en kastrull och tillsätt därefter mjölet. Häll i mjölk och vispa tills såsen har kokat upp. Tillsätt salt, vitpeppar, muskot och riven halloumi. Vispa såsen tjock och slät. Ta kastrullen från plattan och rör ner de lättvispade äggulorna med snabba rörelser.

Montering
Sätt ugnen på 180°. Tillsätt 2 matskedar av béchamelsåsen i köttfärsen och rör om. Smörj en eldfast form, ca 24x34 cm. Lägg potatisskivorna i en ugnsfast form, salta och strö lite riven halloumiost över. Bred ut köttfärsröran jämnt över potatisen. Täck därefter köttfärsen med aubergine- och zucchini-skivorna och lägg till sist över ett täcke med béchamelsås. Pudra hela anrättningen med lite riven halloumiost. Grädda moussakan gyllenbrun i ca 30-40 minuter. Skär upp i bitar – runda eller fyrkantiga – och servera med tzatziki eller hummus och en grekisk sallad

Produkter i detta recept

Fontana Halloumi

Halloumi är en ost som traditionellt tillverkas på Cypern av en blandning av ko-, får- och getmjölk.

Läs mer om denna produkt

Fler recept

Loizos krispiga halloumiburgare

Maros ljuvliga små filodegsknyten

Frixos grekiska Dakos

Corinas lättlagade halloumipytt

Loizos äkta grekisk sallad

Maros hemgjorda moussaka

Frixos marinerade oliver

Corinas grekiska pizzor

#MerOpa

Följ oss i våra sociala kanaler för goda familjerecept och matinspiration varje vecka!

Vi blir uppskattar när du testar, recenserar eller pratar om våra produkter. Tagga gärna dina bilder med @fontanafood och använd hashtags #fontanafood och #meropa så kan vi hitta dig lättare!

Fontana Food AB är ett familjeföretag och sedan starten 1978 har familjen Papadopoulos varit ambassadör för mat från Grekland, Cypern och länderna kring Medelhavet i Sverige. Fontana har alltid arbetat för ett hållbart samhälle när det gäller både människa, djur och natur. Detta är något som grundaren Frixos Papadopoulos alltid värnat om, långt innan det hamnat i dagens fokus och samhällsdebatt. Fontana drivs idag i andra generationen med sonen Loizos Papadopoulos i spetsen.

Läs mer på fontana.se